onsdag, mars 04, 2009

Kardemummabullar på dinkel

Vi bakade väligt goda bullar senast. Först efteråt kom jag på varför dom var speciellt goda - jag hade ju tagit dinkelsikt i dom.
Receptet byggde på Jan Heeds vetedeg.

Fördeg/raskdeg

700 g mjöl, dinkel, siktad
25 gram socker
75 gram jäst
500 gram fet mjölk.

Lös jästen i mjölken, som kan vara runt rumstemp. Kör allt på låg fart i 10 minuter i degblandaren. Låt jäsa till dubbel storlek 30-60 minuter.

Bortgörning
175 gram socker
10 gram salt
1 ägg
20 g nystött kardemumma
500 gram dinkelsikt
250 gram smör, rumsvarmt

Kör fördegen + allt UTOM salt och smör på låg fart i 5 minuter. Tillsätt saltet och dutta i smör i små klickar.
Kör på medelfart i 10 minuter.

Låt vila i 30 minuter (man kan testa att skippa detta....det hävdar gateau-boken). Dela degen i tre bitar, rundriv och låt vila 5 minuter.

Gör önskade bullar. Snåla inte med mjukt smör, socker och mer nymald kardemumma eller kanel. Gör man snurror är runda bullformar i aluminium oslagbart bra! Jag brukar kavla ut en stor fyrkant. på med smör, socker och kardemumma. vik dubbel och tryck ihop. sporra 2-3 cm breda remsor. tvinna dessa frenetisk och slå dubbelknut på dom. det blir väldigt snyggt och gott!

Bullarna ska jäsa ordentligt, nån timme. Pensla med uppvispat ägg och på med pärlsocker. Mycket.

Baka av i 225 tills dom fått fin färg, ca 8-10 minuter.