torsdag, oktober 25, 2007

Uppigande lunch: Fransk löksoppa och Tiramisu


En ekande tomhet rådde i hela huset. Tyvärr också i såväl kylskåp som skafferi och magsäck. En rejäl djupdykning bland råvarorna gav vid handen: en påse gul lök och en halvtom flaska äckligt vitt vin.
Så, voilà! Tio minuter senare bubblar fyra skivade lökar med lite smör och timjan i botten av en stor kastrull. En skvätt vitt vin, vatten och kalvfond och så var soppan klar efter ytterligare 10 minuter. Hembakat dinkelformbröd med lite riven parmesan gratinerades i ugnen därtill. Inte dumt alls!

Rester från förrgårdagens tiramisù-tillverkning blev en välkommen avrundning tillsammans med en dubbel espresso.
Efterrätten gjordes enl. följande recept (btw, perfekt till en 1.9 liters aluform)
2 äggulor vispas vita med 3 matskedar socker.
2,5 dl grädde vispas halvhård och blandas med ägg-gucket.
250 g mascarpone vänds ner i grädd-ägg-gucket.
2 äggvitor vispas till fast skum och vänds försiktigt ner i det grädd-ägg-mascarponegucket. Obs. vispade vitor kan inte stå och vänta.
4 dubbla espresso blandas med ca 3 msk marsalavin (eller annan god sprit/starkvin).
Savoiardikex doppas i kaffekasken ganska snabbt (båda sidorna) och lägges i ett lager kex i botten på en form (ca 10 kex).
bred ut hälften av guckan över kexen.
Repetera en gång. Sikta kakao över. Låt stå i kyl och goa ihop sig – gärna över natten. Går att frysa sägs det - men varför?
Onödigt fakta: Visste ni att tiramisù är italienska och betyder ungefär "gör mig tjock"? ;)