torsdag, november 13, 2008

Årets bak-slag


Igår satte jag en tredubbel fördeg för baguetter och friskade upp vete- och rågsurdegarna inför dagens stora slag i köket.
Kl 8.15 idag gick första baguettedegen igång (av 3) och en timme senare en dubbel sats av ljust surdegsbröd à la grand blanc. 14 timmar senare är bakdagen i mål. 7 formbröd. 8 baguetter. 8 vita kuvertbröd. 8 sura, stora kuvertbröd och en stor surdegslimpa blev resultatet. Drygt 12 kilo deg har gräddats i ugnen - som nog snart ger upp. Nu borde vi klara oss i ett par veckor...
Om nån hittar en billig 10-15 liters degblandare - skicka ett mess ;)

Var ska man stoppa korven?


I munnen så klart! Fråga Siri - hon älskade mina hemgjorda lammkorvar.
Själv tyckte jag dom blev en aning torra och mesiga. En jalapeño, en vitlöksklyfta, en kvist rosmarin och lite finhackad lök + ett halvt kilo nymald, grov lammfärs blev i tamaste laget. Lite mer spice och kanske neutralt fett (gris) hade behövts för att komma dit jag ville. Fjälstret kom från de galna korv-britterna på Hantverkargatan - 30 spänn för ca 3 meter.
Ett tyll med stålspets funkade bra att fylla skinnet med, det var lättare än jag trodde – iallafall för en lagom middagsmäng åt fyra personer. Till de nygrillade korvarna åt vi risotto med grillad och olivoljemarinerad söt paprika.
PS. Korvarna som ser ut som hotdogs är hotdogs. Backup-korv för kidsen.