söndag, augusti 19, 2007

Äppelkanelvaniljkräm


Vi pallade lite nästan mogna frukter från grannens Transparante blanche-träd och gjorde äppelkräm till lunch igår. Lite socker, vatten, kanel och vaniljextrakt gjorde en grymt god kräm (redd med maizena) - kanske den godaste någonsin! Sigge föredrog dock färdigköpt äppleyoughurt.

torsdag, augusti 16, 2007

Bästa tomatsåsen!


I början på augusti mognade de första tomaterna på planorna som jag drivit upp från frön som jag fick från Ilva i Italien. Sorten heter Romarzano och verkar vara samma (eller nära släkt) med de goda tomater vi köpte varje dag i Greve in Chianti förra hösten. Och tomatsåsen blev lika god som den vi åt varje dag när vi var i Toscana!!! Vitlök, olivolja, vitt vin och basilika var allt som behövdes utöver tomaterna.
Och så en god pasta. Vi provade de blå påsarna med pasta från Zeta - ett klart lyft från Barillapastan, men inte lika god som de gul-svarta påsarna som Jens Dolk importerar. Och inte lika god som orecchiette - men den är ju lite knepig att få tag i.

Nu är hallonen slut :(


Den här postningen är till minne av alla hallon vi fick i år. Blåbär går väl fortfarande att skrapa ihop i skogen, men våra hallonbuskar gapar numera tomma. Men det är bara 11 månader kvar...

The return of fläskkotlett


Häromdan käkade jag en underbar rostad grissida från Roslagskött med tomatsås och bönor hos Pontus. Den fick bli inspiration till dagens rätt.

Så jag köpte ett gäng fina fläskkotletter (för första gången på ett par år!!!) från just Roslagsskött på vår lokala Vi-butik (och beställde även ett par kilo sidfläsk....spännande). Dom marinerade jag i lite vitlök/salvia/timjan/olivolja – som jag efter den intensiva grillningen även glazade med.

Till det gjorde jag en enkel tomatsås på vitlök (hemodlad), färsk rödlök och egna romarzano-tomater från balkongen. En skvätt vitt vin och några droppar kalvfond fick också simma med. Sen fräste jag på haricot vertes och egenproducerad mangold i lite olivolja. En halv burk borlottibönor och några hekto nykokt, skivad supergod färskpotatis (Amadine - just upptagen ur landet) vändes ner tillsammans med ett par nävar strimlade sockrärtor. Lite blandade örter från trädgåden; basilika, rosmarin och salvia hackade jag ner i röran.

Nån som tvekar på om det blev gott? En rosé från Ch. Vignelaure, La Source, var grymt god till.