torsdag, oktober 25, 2007

Uppigande lunch: Fransk löksoppa och Tiramisu


En ekande tomhet rådde i hela huset. Tyvärr också i såväl kylskåp som skafferi och magsäck. En rejäl djupdykning bland råvarorna gav vid handen: en påse gul lök och en halvtom flaska äckligt vitt vin.
Så, voilà! Tio minuter senare bubblar fyra skivade lökar med lite smör och timjan i botten av en stor kastrull. En skvätt vitt vin, vatten och kalvfond och så var soppan klar efter ytterligare 10 minuter. Hembakat dinkelformbröd med lite riven parmesan gratinerades i ugnen därtill. Inte dumt alls!

Rester från förrgårdagens tiramisù-tillverkning blev en välkommen avrundning tillsammans med en dubbel espresso.
Efterrätten gjordes enl. följande recept (btw, perfekt till en 1.9 liters aluform)
2 äggulor vispas vita med 3 matskedar socker.
2,5 dl grädde vispas halvhård och blandas med ägg-gucket.
250 g mascarpone vänds ner i grädd-ägg-gucket.
2 äggvitor vispas till fast skum och vänds försiktigt ner i det grädd-ägg-mascarponegucket. Obs. vispade vitor kan inte stå och vänta.
4 dubbla espresso blandas med ca 3 msk marsalavin (eller annan god sprit/starkvin).
Savoiardikex doppas i kaffekasken ganska snabbt (båda sidorna) och lägges i ett lager kex i botten på en form (ca 10 kex).
bred ut hälften av guckan över kexen.
Repetera en gång. Sikta kakao över. Låt stå i kyl och goa ihop sig – gärna över natten. Går att frysa sägs det - men varför?
Onödigt fakta: Visste ni att tiramisù är italienska och betyder ungefär "gör mig tjock"? ;)

söndag, oktober 21, 2007

Rosa canneloni (vego!)

1. en sats pasta på ca 3-4 dl mjöl, 2-3 äggulor och lite vatten. gör pastarutor ca 10-12 cm i kvadrat. förkoka 1 min i oljat vatten, lägg på blöt kökshandduk.
2. fyllning på två burkar ricotta, en rejäl näve blanchad mangold (röd blir rosa!) eller spenat. 2 rivna vitlöksklyftor. ett par msk god olivolja. salt+peppar. och nån dl riven parmensan. + lite goda örter (oregano, basilika, persilja m m)
3. en sats bechamelsås.
4. en sats tomatsås på burkade körsbärstomater - lök, vitlök, olivolja, vit vin, tomater och oregano.
gör ca 20 plattor pasta. lägg en sträng i mitten på de kokade plattorna och rulla ihop. lägg i en smörad form. täck med tomatsås och vit sås. riv över parmesan. gratinera 10-15 min tills dom får lite färg. servera med en rucola-sallad med lite rostade pinjenötter. lagom för fyra pers.

fredag, oktober 12, 2007

Krabba också!


Fredagkväll. Barnen hos moromor och morfar. Frysen full med italienskt bubbel. En nykokt amerikansk hummer. Och ett gigantiskt King crab-ben. Vad kan gå fel? Mormor skulle kunna ringa och säga att nåt av barnen blivit sjukt eller hysteriskt ledset. MEN DET HÄNDE INTE....än iallfalll. Jag kom till och med ihåg att ta antihistamin innan. Så... en perfekt kväll!
Måste dock nämna en fullkomligt vansinnig hagelstorm när vi skulle shoppa maten. Det duggregnar när vi parkerar bilen på Fridhemsgatan. När jag öppnar dörren börjar det tokhagla. På väg till P-automaten blir vi DYNGSURA och ISKALLA. Så vi tänker ge upp och sitter kvar i bilen ett tag med motorn igång och värmefläkten på max. Efter två minuter slutar det och solen börjar skina. Helt galet väder. Sen såg vi en fullständig regnbåde från S:t Eriksbron – från andra Hötorgsskrapan och bort till Karolinska nånstans. Nästan magiskt.

söndag, oktober 07, 2007

Frusna tomater...


Bilden är några veckor gammal - då mognade tomaterna riktigt bra. Nu däremot börjar tomaterna på balkongen få allt svårare att mogna klart. Men dom kämpar på och efter några dar inne så blir dom faktiskt riktigt goda.
I onsdags hade vi frost på bilrutorna, men balkongen verkade klara sig - och nu har jag försökt täcka plantorna med fiberduk.
Dom jättegoda A Pera verkar känsliga mot kylan, men dom var grymt goda. Så nästa år blir dom givna i växthuset om jag hinner få upp det. Romarzano däremot är riktiga fighters och en succé på alla sätt och vis. Så det blir nog fokus på dom två nästa år, plus nån ät-tomat i mellansize tror jag - cherrysarna är lite små.

Grillad anka med svamp och rödlök.

Igår hittade vi årets första trattisar i skogen. Och dessutom den största K-J jag sett som inte var maskstungen (fast den torkar vi till vinterns KJ-risottosar). Det verkar vara att rätt okej trattisår iallafall - trots en torr och svmpfattig september.
Trattkantareller kändes som en given kompis till ankbrösten som låg på lut i kylen - så dom fick bli kompisar på tallriken. Andra goda vänner på faten var ett fluffigt potatismos och rödlöksmarmelad - rödlök kokt i smör, socker, timjan och rödvin.

Nu är det stekta fläsket.... stekt igen.


Eftersom den första fläskbiten blev så god kunde jag inte låta bli att köpa en till när vi flummade runt på Bondens marknad på Katarina Ban. Den här gången var den färdigrimmad, det blev inte riktigt lika bra.
Men tillbehören var trevliga. Rostade rotsaker från marknaden, grillade tomater och ingefärsyoghurt. Mäktigt!

Fläsk med bönor


Stekt fläsk med bruna bönor är en klassiker som jag inte tänker laga.
Däremot upptäckte jag hur gott rostat sidfläsk kan vara när jag käkade lunch på Pontus för ett tag sen. Så, sagt och gjort, jag beställde ett kilo färsk sida från Roslagskött. Och efter många veckor och vändor till Vi-butiken dök det till slut upp. Två fyrahektosbitar färskt och nyslaktat sidfläsk.
Fläsket torrimmades med örter och vitlök i ett dygn innan det lågtempades i 125° i 3-4 timmar. Sen fick det vila i kylen innan jag värmde på det, knaprade till svålen i en het panna och skar upp det.
Till det gjorde jag en potatissallad (potatissorten hette Princess har jag för mig - jättegod, krämig) med färsk tomatsås (på hemodlade såklart) som bas. Och till det en varm sallad på alla möjliga bönor - bond, skär, vax, bryt - som jag fräste på i olivolja med vitlök och salvia.
Med en Corton Grand Cru och trevligt middagssällskap var den kvällen fulländad!