onsdag, november 29, 2006

Grillad kyckling - inte i foliepåse


Hittade Krav-kyckling från Bosarp på stormarknaden häromdan. Den var på 1.8 kilo, och fet och fin. Så jag grillade på den hel på webern - tog en timme ungefär, på ganska hög temp och med en hel del äppelträ som gav fin rökighet. Till det rostade jag på sparrispotatis, rödbetor, rödlök, morötter och palesternacka i lite kallpressad rapsolja i ugnen - och sen var det klart! Kycklingen blev saftig och fin, med superknaprigt, uppblåst skinn - nästan som pekinganka....det var rejält med fett på den fåglen - till skillnad från 29:90-kycklingarna. Ungarna älskade den.
Vi provade Fairview Pinotage till, den var hygglig, med betydligt nertonad pinotage-rökighet som tur var (även om jag räknat lite med den till den rökiga pippin).

söndag, november 26, 2006

Att lära sig göra pasta är som att lära sig cykla.

I födelsedagspresent (dvs för rätt länge sen) fick jag en Pastabike (dvs en pastamaskin + tillbehör). Nu har den samlat damm tillräckligt länge, så den här vecka har vi börjat öva. I tisdags blev det lasagneplattor - alltså det enklast tänkbara. Det gick superbra - lasagnen blev perfekt.
Så i ett anfall av övermod bestämde jag att vi skulle göra egna tortelloni. Pastadegen ska vila ca 30-60 minuter, så vi började med den: 5 dl durumvete, 2 äggulor och lite vatten (kanske en dl) kördes i matberedaren med kniv. Vattnet droppades i till degen började dega sig och bli lite klibbig när man kramade ihop den. Sen fick den ligga i en plastpåse och "vila".
Under tiden gjorde jag och min 4åriga assistent två fyllningar.
Fyllning nr 1: en halv burk ricottaost. 2 msk riven parmesan. en rejäl näve blanchad och urkramad färsk spenat (finhackad). en halv vitlöksklyfta, finriven. 1-2 msk god olivolja. salt. peppar. rördes ihop och fick stå i kylen och samla sig.
Fyllning nr 2: en finhackad schalottenlök frästes tillsammans med en liten näve finhackade, urkramade, uppblötta, torkade trattkantareller. efter en 10 minuter slog jag på svampspadet + en halv riven vitlök, salt och peppar. när allt kokat ihop, stuvades svampen med lite vispgrädde - ett par msk. en msk riven parmesan tillsattes på slutet. lite vitt vin hade gjort susen (men det tänkte jag inte på då). när det svalnat, blandade jag ner ett par msk ricotta (matlagningsyoghurt hade varit bra också).
Sen gjorde vi tortelloni på löpande band i lite olika storlekar. Det blev ca 30 mindre och 10 större (antingen så man fick ut en eller två kvadrater på pastans bredd - som är ganska given med pastamaskinen)
Vi kokade pastan i 3 minuter, det vart perfekt. Serverades med riven parmesan, ruccola, tomater och olivolja. Det vart ruskigt gott - bästa pastan sedan Il Conte för många år sen!

tisdag, november 21, 2006

När lammet tystnade....


Våra egna stekar från roslagslammet försvann fortare än kvickt....så när Putrick från Knivsöder erbjöd sig att komma över med ett lammben från smålandsskogarna var vi snabba på att acceptera! Steken benades ur och proppades full med rosmarin och vitlök och bands ihop. Sen åkte den på webern i en dryg timme - indirekt bbq-grillning med flis från äppelträdet som extra rökkrydda. vi tog ut den på 56° och lät den vila sig till en perfekt genomstekning.
Till detta serverades en klassisk potatisgratäng och rödvinssås med vininkokta smålökar.
Grilltekniken gör lammet alldeles nitrit-rosa på ytan och det får en underbar syrlig rök-touch, och eftersom temperaturen hålls relativt låg, behåller den i princip all sin vätska. Jag är helt såld!
Vi drack en sydafrikansk syrah om jag minns rätt - helt ok. Saint Cosmes Côte du Rhône hade varit klockren tror jag...får prova den nästa gång!

Salsiccia di Falu e pomodorini


Att göra korvstroganoff är en konst. Igår gjorde jag den perfekt!!! En liten gul lök + en klyfta vitlök, mycket finhackade - frästa i lite kallpressad rapsolja, ca 10 minuter. På med en tsk kycklingfond och en knapp dl vitt vin (småekad chardonnay). Sen en matsked Mutti Tomatpuré. Stekte på änglamarks falukorv med rejält med svartpeppar och salt, så den fick ordentligt med färg. Ner med den i löken, puttra lite - på med en burk Mutti Körbärstomater och lite färsk persilja. Puttra lite och sen i med ett par msk grädde på slutet. Bättre än så här blir inte barnmaten!

söndag, november 05, 2006

Snuskigt gott....och lyxigt!


För att fira födelsedag i familjen köpte jag lite take-away. Några nykokta svenska humrar à 4 hg, en god baguette och lite (hemgjord i o f s) aïoli sköljdes ned med hjälp av en magnum Laurent-Perrier Brut....(faktiskt billigare än två 75or!). Gott, men kanske inte så mättande ;)